Zaczyn zakwasowy:
180g mąki pszennej
ok. 220 ml wody
40g zakwasu (wg przepisu: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/02/zakwas.html)
Chleb:
200 g mąki żytniej
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej razowej
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
Zaczyn (odstawiony na 12 godzin)
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
Zaczyn (odstawiony na 12 godzin)
Dodatki
5 – 7 suszonych pomidorów (ok. 25-30 g)
10 oliwek
Zioła – oregano i bazylia – po jednej łyżce
Pokrojone oliwki przed dodaniem do ciasta podsuszam na patelni |
Wyrobione ciasto chlebowe zostawiam pod przykryciem na godzinę |
Po przełożeniu do foremki wysmarowanej olejem zostawiam na godzinę do wyrośnięcia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz