niedziela, 23 października 2011

Chlebek z pomidorami suszonymi i oliwkami na zakwasie

Zaczyn zakwasowy:
180g mąki pszennej
ok. 220 ml wody
40g zakwasu (wg przepisu: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/02/zakwas.html)

Chleb:
200 g mąki żytniej
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej razowej
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
Zaczyn (odstawiony na 12 godzin)

Dodatki
5 – 7 suszonych pomidorów (ok. 25-30 g)
10 oliwek
Zioła – oregano i bazylia – po jednej łyżce

Pokrojone oliwki przed dodaniem do ciasta podsuszam na patelni

Wyrobione ciasto chlebowe zostawiam pod przykryciem na godzinę

Po przełożeniu do foremki wysmarowanej olejem zostawiam na godzinę do wyrośnięcia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz