środa, 22 lutego 2012

Gofrowe babeczki, czyli prawie jak gofry bez gofrownicy:)

Czasem warto poeksperymentować, bo może wykluć się z tego coś wartego uwagi:)

I tak było w tym przypadku!

Babeczki o smaku gofrów:)


Gofrowe babeczki


Przepis polecam dla mniejszych i większych fanów gofrów, gdy tych akurat zjeść nie możne, a ma się na nie ochotę:)

Babeczki najlepsze są od razu po upieczeniu na ciepło posypane cukrem pudrem.

Robi się je prosto i szybko.

Składniki:

Suche
200g mąki
120 g cukru (można dać mniej, jak się lubi mniej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

cukier puder do posypania

Mokre
jajko
170ml mleka (ja robiłam na 0,5%)
50g stopionego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego



W misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich składniki mokre, mieszamy aż się połączą.
Ciasto jest dość płynne (takie jak na muffinki).
Wlewamy do foremek do 3/4 wysokości.
Pieczemy 10 -15 min (zależy od piekarnika), do suchego patyczka w temp 200 stopni.

Zdecydowanie polecam spróbować na ciepło, maja wtedy chrupiącą skórkę, jak prawdziwe gofry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz