Idealna na obecne mrozy, przy których nic się nie chce - szczególnie wyściubić nos za drzwi.
Rozgrzeje i doda pozytywnej energię na przymusowe eskapady:)
Przepis
500 gr marchewki
cebula
ząbek czosnku
pół czerwonej papryki (ja dodałam nie zwykłą, ale podłużną paprykę ze względu na jej delikatność)
kostka rosołowa
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny ok. 1 łyżki
pieprz
garam masala
curry
tabasco
1. Marchewkę kroimy, wrzucamy do garnka z wodą i kostka rosołową i gotujemy.
2. Cebule przesmażamy z czosnkiem i drobno pokrojoną papryką , dodajemy do marchewki i całość gotujemy do miękkości.
3. Miksujemy blenderem, dolewamy mleko.
4. Dodajemy przyprawy, curry ok 2 łyżeczek, reszta wg upodobań (ja dodałam wszystkiego po łyżeczce). Miksujemy aż krem będzie jednolity.
5. Dodajemy cytrynę.
6. Podajemy z groszkami ptysiowymi (najlepiej własnej roboty).
A jak groszki to z tego przepisu:)
100 ml wody
50gr masła
80gr mąki
2 jajka
szczypta soli
1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści.
2. Nie zdejmując garnka z palnika dodajemy sól i mąkę i mieszamy, aż będzie miała zwartą konsystencję (powstanie jednolite ciasto)
3. Po ostygnięciu wmiksowujemy jajka
4. Powstała pastą napełniamy szpryckę i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem małe groszki (można też po prostu łyżeczką nakładać małe kleksy)
5. Pieczemy 10 - 12 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz