Mój ulubiony montignacowy, węglowy, błyskawiczny sposób na smarowidło do słodkich bułeczek. Składniki ewoluują w zależności, jakie konfitury akurat mam w lodówce i w każdym wariancie jest pyszny, ale.... to co musi znaleźć się obowiązkowo to mus jabłkowy (przepis wkrótce). Mus nadaje serkowi słodycz i dzięki temu, gdy dodaje konfitur smak serka jest idealnie zrównoważony, ani za słodki, ani zbyt wytrawny. (Konfitury - wszystkie, których używam robię sama. Dodaję minimalną ilość cukru, przez co serek z samymi konfiturami jest dla mnie za wytrawny).
Składniki:
100g - sera chudego
2 łyżeczki musu jabłkowego
1 łyżeczka konfitury (u mnie wiśniowa)
ew. 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
Ser z musem i konfiturami mieszam.
W zależności, jakiego sera używam, czasem konsystencja jest zbyt tępa, wtedy dodaję jogurtu.
I na kanapki:)
Smacznego
Twój blog został przeze mnie wyróżniony w zabawie Liebster Award :) Wiem, że wiele osób ignoruje takie zabawy "łańcuszkowe", jednak jest to wyróżnienie kierowane od bloga dla bloga. Zapraszam http://pudelkoslonia.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html
OdpowiedzUsuń