środa, 3 października 2012

Słodkie chlebki śniadaniowe

Słodkie, pachnące cynamonem chlebki/bułeczki śniadaniowe to dla mnie idealny pomysł na śniadanie.
Ja przeważnie robię je przed pracą i mam świeżutkie, czasem jeszcze cieplutkie do dżemu albo owocowej pasty serowej (chudy twarożek wymieszany z dżemem)


Składniki (na 2 spore bułki):

125 ml lekko podgrzanego mleka do 1,5 %
100 g mąki pp + 2-3 łyżki (do uformowania bułek)
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu z agawy
szczypta soli

Co i jak:

Podgrzane mleko mieszamy z resztą składników, konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę (jeśli uznamy, że masa jest zbyt płynna możemy dodać trochę mąki).
Tak przygotowane ciasto zostawiamy do podwojenia objętości, czas zależy od tego, jak mamy ciepło w domu. Gdy robię bułki rano i chcę przyśpieszyć proces, włączam na chwilę piekarnik, by lekko się nagrzał i do takiego, już wyłączonego, ale ciepłego wkładam ciasto w misce przykrytej szmatką. Wtedy podwojoną objętość mam po ok. 20 min.
Same bułki formujemy sposobem (ciasto jest zbyt rzadkie, żeby można było je po prostu uformować).
Bierzemy duży, płaski talerz, wysypujemy na niego warstwę mąki i na to nakładamy połowę ciasta (jeśli chcemy mieć dwie duże bułki), zasypujemy cienką warstwą mąki i gdy już jest całe obtoczone bierzemy w ręce, strząsamy nadmiar mąki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.  

Pyszne, proste i jeśli lubimy o poranku zjeść coś słodkiego to warto spróbować.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz