poniedziałek, 24 października 2011

Ciasteczka, w których można się zakochać:)


Czekoladowa dekoracja tortu


Przepis na czekoladową dekorację z programu Łakocie Bożeny Sikoń odc.3 - Tort czekoladowy

Kafelek (gładka terakota - mój pozostał po remoncie łązienki) włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu. Jeśli kafelek się za bardzo ogrzeje, ponownie włożyć do zamrażarki.
 



niedziela, 23 października 2011

Chlebek z pomidorami suszonymi i oliwkami na zakwasie

Zaczyn zakwasowy:
180g mąki pszennej
ok. 220 ml wody
40g zakwasu (wg przepisu: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/02/zakwas.html)

Chleb:
200 g mąki żytniej
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej razowej
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
Zaczyn (odstawiony na 12 godzin)

Dodatki
5 – 7 suszonych pomidorów (ok. 25-30 g)
10 oliwek
Zioła – oregano i bazylia – po jednej łyżce

Pokrojone oliwki przed dodaniem do ciasta podsuszam na patelni

Wyrobione ciasto chlebowe zostawiam pod przykryciem na godzinę

Po przełożeniu do foremki wysmarowanej olejem zostawiam na godzinę do wyrośnięcia



Jak przeliczyć gramy na łyżeczki (gr na ml)?






Jak to jest z drożdżami

 

 - ilość świeżych drożdży odpowiada 40% drożdży instant

- torebka drożdży instant (7g) odpowiada około 17g drożdży świeżych